Smaakselectie door topchefs
In heel Nederland gekoeld thuisbezorgd
Exclusief voor Kerst op 21,22, 23 december

Kamperlam, doperwtencrème en loof, zilte groenten, snijbiet, poeder van zeekraal en ansjovis-jus

Seizoen

spring

Gang

main

Bereidingstijd

30 minuten

Moeilijkheidsgraad

         

ingrediënten

Zeekraalpoeder
200 g zeekraal

Doperwtenbouillon
1 sjalot, in ringen
10 champignons, in plakjes
3 eetl. zonnebloemolie*
3 takjes tijm
750 g doperwtschillen

Doperweten crème
250 g doperwten, geblancheerd
30 ml olijfolie van goede kwaliteit
Doperwtenbouillon (afgekoeld)

Ansjovis-jus
1 sjalot, in ringen
½ knoflookbol
3 takjes tijm
1 blaadje laurier
10 ansjovisfilets met olie*
50 ml witte Balsamico azijn*
100 ml PX sherry*
100 ml witte wijn*
1 liter kalfsbouillon*
100 g roomboter
Citroensap

Overige ingrediënten
ca. 500 g Kamper lamsrack met zwoerd, op kamertemperatuur
200 g lamsoor en zeekraal (zilte groenten)
200 g snijbiet
Vinaigrette van olijfolie en azijn*
Bosje kervel

* = zelf in huis halen

Let op: Het is mogelijk dat seizoensproducten uit dit recept niet beschikbaar zijn.

Printen

Bereiding

  1. Leg de zeekraal op een ovenplaatje en droog op lage temperatuur (liefst niet hoger dan 50 graden ivm de kleur) in een droogmachine of de oven, ongeveer 5 uur. Zodra de zeekraal helemaal droog is en je ‘m kan verkruimelen tussen je vingers in een koffiemolentje, blender of vijzel tot een poeder draaien.
  2. Bak de sjalot en champignons in olie zonder te kleuren en blus af met 2 liter water. Doe de tijm erbij en breng aan de kook. Voeg in een keer alle doperwtenschillen toe en haal van het vuur. Laat 20 minuten trekken zoals thee alvorens deze te zeven. Bewaar 1,5 liter van de bouillon om de doperwten en zilte groenten in te blancheren en de rest om de doperwten crème mee te maken.
  3. Doe de doperwten en olijfolie in een blender en draai glad onder toevoeging van wat bouillon. Gebruik daarvoor niet meer dan nodig is om er een gladde crème van te draaien, ongeveer de dikte van mayonaise. Breng op smaak met zout en peper en zet apart.
  4. Bak voor de anjovis-jus de sjalot, knoflook en kruiden aan met de ansjovisfilets in een pan zonder te kleuren. Blus af met azijn en laat helemaal verdampen. Blus met de PX sherry en witte wijn en laat weer helemaal verdampen tot karamel. Voeg de kalfsbouillon toe en laat een uur trekken op zeer laag vuur. Schuim af en laat reduceren tot ongeveer sausdikte. Duw door een fijne zeef, monteer met boter, verfris met het citroensap en breng op smaak met 2 draaien peper.
  5. Verwarm de oven voor 180°C. Bestrooi het lam royaal met zout en snijd het zwoerd in (maar niet helemaal door). Bak het zwoerd op middelhoog vuur uit. Draai het vlees om en voeg boter, knoflook en tijm toe. Arroseer het rack en zet in de oven. Verhit tot een kern van 54°C en laat minstens 5 minuten rusten voordat je het vlees snijdt.
  6. Breng de bewaarde doperwtenbouillon aan de kook en blancheer hierin eerst de zilte groenten. Voeg daarna pas zout toe aan de bouillon en gaar vervolgens de doperwten en de snijbiet hierin. Houd warm. Verhit ondertussen de doperwtencrème. Schep op ieder bord een flinke eetlepel van de crème en smeer uit.
  7. Portioneer het lam in 2 à 3 ribben per persoon. Leg het lam op de doperwtencrème. Maak de groenten aan met wat vinaigrette en leg speels tussen, op en naast het lam. Steek er her en der wat doperwtenloof en takjes kervel tussen. Bestrooi een deel van het bord met het zeekraalpoeder en eindig met een flinke lepel jus.

Aan tafel! Dit is onze serveersuggestie:


Kamperlam, doperwtencrème en loof, zilte groenten, snijbiet, poeder van zeekraal en ansjovis-jus

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.

Laat ons weten wat u vindt

LINDENHOFF HORECA​

Welkom, leuk dat je er bent!

LINDENHOFF HORECA

Iedereen laten genieten van duurzame producten met authentieke smaak. Dat is als horecaleverancier al meer dan 30 jaar onze missie. 

LINDENHOFF MARCHÉ

Kom elke week van donderdag t/m zaterdag naar de Marché in Baambrugge en ontdek de beste seizoensproducten