Smaakselectie door topchefs
In heel Nederland gekoeld thuisbezorgd
Exclusief voor Kerst op 21,22, 23 december

Het geheim van dry-aged vlees

Bij Lindenhoff rijpen we ons vlees minimaal 21 dagen in een speciaal daarvoor ontwikkelde rijpingskast. Deze rijping, ook wel dry-aging genoemd, zorgt voor botermals vlees met een prachtige, intense smaakbeleving. De smaak van een vakkundig gerijpte Simmentaler entrecôte, Kamper lamsbout of Gasconne kalfsbiefstuk is ongeëvenaard – als u het eenmaal heeft geproefd wilt u gegarandeerd niet meer anders!

Waarom rijpen we ons vlees?

In Frankrijk aten Berend en Willem te Voortwis, de broers en eigenaren van Lindenhoff, een entrecôte zoals ze die nog nooit eerder hadden geproefd. De intense smaak en zachtheid van het vlees maakte zodanig diepe indruk op hen dat ze de dag erna nog eens op bezoek gingen bij de slager. De slager liet hen zijn koelcel zien; grote stukken lam, varken en rund hingen er te rijpen. De slager vertelde het verhaal dat het vlees minimaal 3 weken in deze koelcel hing alvorens te worden verkocht. Berend en Willem waren zo enthousiast over de kwaliteit van het vlees dat nog geen jaar later de eerste dry-age koelcellen bij Lindenhoff werden gebouwd. Sindsdien wordt al ons vlees op een vakkundige manier gerijpt door onze slagers voor de beste smaakbeleving.

de Dry-Aging cel

In Nederland eten we ons vlees vaak te vers. Hierdoor heeft het nog niet de kans gehad om zijn smaak optimaal te ontwikkelen, en daarnaast bevat het vlees nog veel vocht. Daarom kiezen wij ervoor om in ons assortiment voornamelijk te werken met dry-aged vlees; waarbij de smaak van het vlees beter tot zijn recht komt volgens onze overtuigingen en ervaringen. In de Dry- Aging cel worden de luchtvochtigheid, luchtcirculatie en temperatuur (tussen 0°C en 1°C) voortdurend gecontroleerd door onze slagers. Tijdens het rijpen verdampt het vocht in het vlees tot wel 15% en breken de natuurlijke enzymen het spierweefsel af. Dit proces duurt minimaal 21 dagen. Deze langzame manier van rijpen geeft het vlees zijn fijne structuur en intense, notige smaak.

Wanneer het vlees gerijpt is

Nadat het vlees is gerijpt heeft zich een zwarte korst om het vlees gevormd. Deze korst beschermt het vlees op een natuurlijke manier tegen indrogen en bacterievorming. Onze slagers snijden het zwarte gedeelte eraf en halen het vlees van het been. Het vlees is dan prachtig helderrood en zacht van binnen. En de smaak? Die is minstens net zo goed als dat mooie stukje vlees uit Frankrijk. Bon appétit!

KEURINGSDIENST VAN WAARDE

KEURINGSDIENST VAN WAARDE

Je komt het steeds vaker tegen bij de supermarkt of de slager: gerijpt vlees of ‘aged’, zoals dat mooi heet met een Engels woord. Van 7 dagen gerijpt tot 28 dagen. Maar wat is dat?

Check deze aflevering van keuringsdienst van waarde – vanaf minuut 7 komt Berend aan het woord, die verteld wat en waarom wij dry-aged vlees verkopen.

LINDENHOFF HORECA​

Welkom, leuk dat je er bent!

LINDENHOFF HORECA

Iedereen laten genieten van duurzame producten met authentieke smaak. Dat is als horecaleverancier al meer dan 30 jaar onze missie. 

LINDENHOFF MARCHÉ

Kom elke week van donderdag t/m zaterdag naar de Marché in Baambrugge en ontdek de beste seizoensproducten